Jarpan blogi

Tähdet meren yllä

Teen tänään poikkeuksen julkisen kirjoittamiseeni. 

Surullinen uutinen tavoitti suomalaiset tänään. Laulajalegenda Reijo Taipale on kuollut.

Taipaleen pitkä ura hakee vertaistaan. Minulle hän on se ainoa tangokuningas. Ei kisasta saadulla tittelillä vaan ansioistaan laulajana.

Satumaa, Vaaralliset huulet, Jos jätät minut, Satu ruskeista silmistä, Tähdet meren yllä, Onnenmaa, Sateen tango, Humiko, Kangastus jne. Suomalaisten rakastamia lauluja. Klassikkoita juuri Taipaleen äänen ja tulkinnan vuoksi. Vähäeleisesti, mutta jotenkin suomalaisen sielun syvimpiä tuntoja tavoitellen esitetyt laulut ovat kuolemattomia.

Sain tavata Reijo Taipaleen yhden kerran. Muutama vuosi sitten Korian Kallioniemessä. Minulle jäi kuva vaatimattomasta ja ystävällisestä miehestä. Se sama kuva kuin minulle oli syntynyt julkisuudesta. 

On todella vaikeata ja suorastaan mahdotonta sanoa mikä Reijo Taipaleen kappaleista on itselleni SE kaikkein tärkein. Mutta jos yksi pitää valita niin se on https://youtu.be/xck8ooTmxmY Tähdet meren yllä

Sen myötä, rauhaisaa matkaa Satumaahan ja syvä kunnioituksen osoitukseni omaisille suuressa surussanne. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (16 kommenttia)

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Taipaletta muistan kaihoisin mielin ja kunnioitan sitä tapaa jolla hän työtään teki. Hän ei käynyt keikkapaikalla laulamassa vain pari viisua ja kuittamassa palkkion, vaan esiintyi koko illan. Täällä soi nyt taustalla Taipaleen musiikki CD:ltä kunnioituksen osoituksena.

Monet kerrat olin tanssimassa Taipaleen ollessa solistina. Tangot, valssit, humpat mentiin vuosikymmeniä sitten Hyrylän Torpalla ja Hyvinkään Kansantalolla ainakin, sekä kerran Helsingissä paikassa jota en varmuudella muista.

Oikeassa olet Jari, merkittävä viihdyttäjä ja tangokuningas on poissa.

Käyttäjän JaakkoKorpi-Anttila kuva
Jaakko Korpi-Anttila

→ 1/TP: ”..kunnioitan sitä tapaa jolla hän työtään teki. ”

Musiikkimakuun vaikuttaa merkittävästi se, millaiseen äänimaailmaan ihminen syntyy. Teini-iässä kuunneltu musiikki säilyy mielimusiikkina läpi elämän. Hyvä musiikki on sitä, mistä nauttii, se panee mielemme kuvittelemaan liikettä eli hytkymään ja naputtamaan jalkaa sekä se toimii aivojen rajuna ärsykkeenä, aktivoijana ja virittäjänä. Vielä 60-luvulla kaikki iskelmämusiikki oli tanssittavaa ja Taipale oli se musiikkiterapiaa ja vertaistukea ilman sotea jakava kansanparantaja, joka pisti ihmiset liikkumaan, kosketteleman toisiaan ja saattoi heidät sosiaaliseen kontaktiin.
Lavatanssi jos mikään on kansalliskulttuuriamme, jota YLE epätoivoisesti on rytmimusiikillaan yrittänyt tappaa. Reijo Taipale on yksi sankareistamme, jotka ovat pitäneet tätä kansalliskulttuuriamme pystyssä.

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

On selvää, että lapsena ja nuorena kuultu musiikki säilyy mielissämme ja palauttaa aina aikaan, jota tuolloin elimme.

Pakko tässä todeta, että lapsenlapseni 1,5 v. on iki-ihastunut Tapsa Rautavaaran 'Hummani hei' -kappaleeseen.

Välittömästi, kun olen paikalla, hän osoittaa käsilaukkuani, jossa on kännykkä, josta musiikki löytyy. Ummani, ummani, pitää soittaa ja tyttö kipristää silmänsä ja heivaa käsiään, kuin Tapsa hevosta ohjastaessaan.

Musiikilla on valtava voima. Kannattaa soittaa myös tuleville ikäpolville menneen ajan kappaleita.

Käyttäjän rkoski kuva
Raimo Koski

Nykyisin on naurettavaa yrittää uhriutua tietyn tyyppisen musiikin pakkosyötön takia. Toista oli minun nuoruudessani, kun monopoliradiosta tuli mielenkiintoista musiikkia vain pari ohjelmaa viikossa. Ne tietysti kasetille talteen ja niillä karttuvilla kokoelmilla sitten piti yrittää tyydyttää musiikkiriippuvuuttaan.

Monopolin purkaminen toisaalta kyllä johti siihen, että ainakin minä katsoin radion yleensä kuuntelukelvottomaksi soittolistojen takia vuosituhannen vaihteen aikoihin. Tilanne oikeastaan vain paheni, mutta jo silloin netissä oli esimerkiksi tuhansia radiokanavia ja mp3 oli poistanut tallennus- ja siirto-ongelmat, ei tarvinnut alistua pakkotoistoon.

Nyt en enää pidä vastenmielisenä suomalaista perinnemusiikkia, koska kuulen sitä tuskin koskaan ja Reijo Taipalekin yllätti Topi Sorsakosken kanssa levyllä Kulkukoirat, https://fi.wikipedia.org/wiki/Kulkukoirat (Desperados waiting for the train), jossa kaikki kappaleet lienevät kantristandardeja, nimikkokappale Pete Seegerin, mutta muistan erityisesti Nellie Wilsonin tulkinnan.

Muuten olen sitä mieltä, että jos kulttuuri ei kehity, se kuolee. Suomalainen kansanmusiikki ainakin voi hyvin, kuten Etnogaala 2017: https://areena.yle.fi/1-4274960 ja Etnogaala 2019: https://areena.yle.fi/1-50027364 todistavat.

Käyttäjän JaakkoKorpi-Anttila kuva
Jaakko Korpi-Anttila Vastaus kommenttiin #11

→ 11/RK ”..on naurettavaa yrittää uhriutua..”

Kaivoin tähän taustaksi pari vanhaa tarinaani soittolistoista ja vähän muustakin tanssimusiikkikulttuuriin liittyvää
1. Vihreät Niityt
http://www.xn--hammaslkri-w5aab.net/kamin/kamin1_4...

17. Soittolistoista ja ohjelmatoimistojen vuosisopimuksista (4.7.8)
http://www.xn--hammaslkri-w5aab.net/kamin/kamin1_4...

Käyttäjän rkoski kuva
Raimo Koski Vastaus kommenttiin #12

Kokeilepa seuraavia:
http://directory.shoutcast.com/ ja valikosta Latin, Tango. Nimien perusteella aika usea tangoradiokanava on espanjaksi, joten niiden kuuntelu tukee kielitaitosi ylläpitoa ja kehitystä. Jos tuo ei vielä riitä, googlaa internet tango radio stations tai sama espanjaksi.

Toinen reitti olisi mennä puhelimen sovelluskauppaan ja etsiä internet radio player. Googlen kaupassa arviolta muutama sata tarjolla, osa kanava- tai radioyhtiökohtaisia, kuten BBC jne., mutta kai niistä jotkut sisältää hakutoiminnat ja suosikkikanavien tallennuksen sekä muut ilmeiset jutut.

Kun sinä osaat espanjaa, olet kuningas tässä kielellisesti mitättömässä vähemmistömaassa. Kehu joskus kuinka monta mielimusiikkisi radiokanavaa löysit.

Viimeisin radiolaite, jota enemmän kuuntelin, oli Nokia 5510 (kampela), jonka viimeiset valmistuserät myytiin hyvin halvalla. Nappikuulokejohto oli aika hyvä antenni, mutta kun kanavia oli mitätön määrä ja mp3-soittimen muistiin mahtui vain yksi levy, se muuttui nopeasti pelkäksi puhelimeksi. Silloin oli vain Groove-FM, jolla oli muista poikkeava ja melko isokin soittolista, jota parikin päivää viitsi kuunnella, mutta nyt esim. Shoutcastin yli 93 000 aseman listaa surfaisi sujuvasti kuulematta samaa kappaletta samalla viikolla helposti.

Käyttäjän JaakkoKorpi-Anttila kuva
Jaakko Korpi-Anttila Vastaus kommenttiin #13

→ 13/RK: ”Kehu joskus kuinka monta mielimusiikkisi radiokanavaa löysit. ..”
En ymmärrä musiikista mitään enkä pelkästään kuuntele. Kuuntelen kropalla eli hyvä musiikki mielestäni on sellaista, joka kantaa tanssin. Kropan ja mielen ominaistaajuudet ovat iän funktioita ja siten eritempoinen musiikki resonoi ominaistaajuuteeni eri tavalla nyt kuin nuorempana. Äitini rakasti virrenveisuuta. Näin seniorina (76 v) polkka tai samba eivät enää sytytä sillä tavalla, että näitä viitsisi tanssia peräkkäin tuntitolkulla. Tangoja on pelkästään Argentiinassa rekisteröity yli 50000, joten valinnan varaa löytyy. Suomalaisen eli foksitangon lisäksi tangon tanssityylejä löytyy 'murteet' huomioiden helposti yli 200.

http://www.xn--hammaslkri-w5aab.net/kamin/kamin1_4...

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Oletko käynyt Hyrylän Torpalla? Systerini kävi siellä usein, kun hän oli pari vuotta minua vanhempi asuessamme Hyrylässä, mutta omalta kohdaltani se jäi väliin, kun keskityin hiukan myöhemmin Helsingin diskoihin.

Torppa oli suuri puutalo Koskenmäellä lähellä risteystä, jossa olivat Talouskauppa ja Elanto. Bingossa olen kyllä käynyt Torpalla joskus 14-vuotiaana.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Kyllä minä siellä kävin kymmeniä kertoja vuosien 1975-1977 välillä kun olin Hyvinkäällä koulutuksessa. Lahelaankin tuli niiltä reissuilta usein asiaa.

Taipale esiintyi siellä ilmeisesti aika usein, koska minäkin satuin ainakin pari kertaa sinne hänen ollessaan solistina. Monet muutkin pääkaupunkiseudulla asuneet tunnetut laulajat kävivät siellä, sellaiset jotka eivät juuri maakuntakiertueita pohjoiseen tehneet joten ainoa mahdollisuus nähdä heitä oli siellä etelän tanssipaikoilla.

Käyttäjän JaakkoKorpi-Anttila kuva
Jaakko Korpi-Anttila

Lavatanssin suurkuluttajana olen lukemattomia kertoja ollut hänen tahdittamilla keikoilla, joissa säestäjänä ainakin viimeisen kymmenen vuoden ajan oli sama legendaarinen haitarinsoittaja.

Keikkojen järjestämisessä hänellä oli jännä tapa. Muuttolintu kuin oli, hän pisti sanan kiertämään järjestäjille, milloin tulee Suomeen ja milloin hänellä on puhelin auki. Parissa tunnissa oli keikkakalenteri täynnä. Tähän harva tähti pystyy.

R.I.P.

Käyttäjän KaarloKunnari kuva
Kaarlo Kunnari

Muistelen ettei hänelle myönnetty taiteilijaeläkettä. Miksiköhän rohkenen kysyä? Hänelle se olisi kuulunut paljon ennemmin kuin monelle joille se jaettiin.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Taipaleen myöhemmältä kaudelta on peräisin hieno "Kuparinen täysikuu". YouTubessa biisin kuvitus on juuri se: kuparinen täysikuu.

https://www.youtube.com/watch?v=k-vOTbahusg

Käyttäjän LasseHietanen kuva
Lasse Hietanen

Hei. Kiitos Jari. Kiva oli lukea kirjoituksesi Reijosta. Satumaasta senverran: Kyllä ne maat ovat aivan aidot, mihin meistä jokainen, "jonainpäivänä" varmasti menee: Jompaan kumpaan. Siunaten sinua Jari ja rakkaitasi, Lasse.

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

Hieno, lahjakas laulaja, on poistunut.

En ole Reijo Taipaletta koskaan tavannut, mutta laulamiaan tangoja on tullut paljonkin tanssittua mm. Leppävirran Virin lavalla.

Metsurin kädet ja vaatimattoman miehen karisma, elävät suomalaisessa sielussa.

R.I.P.

Käyttäjän ellelazarov kuva
Elle Marketta Lazarov

Reijo Taipaleen äänessä oli voimakkaasti tunnetta. Uskallan sanoa, että minulle Reijo Taipale oli tangokuningas, jopa ylitse Olavi Virran. Niin kaunis se "Joka vuodesta ruusun saat".
Kiitos Jari, että palasit kirjoittamaan, näin saamme muistella Reijo Taipaletta.

Ps. liittäisin tähän Reijo Taipaleen kipaleen "Laulajan lähtö" jos osaisin. Voisko joku auttaa, kiitos.

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström

#14

Kiitos Elle. Tässä pyytämäsi Youtubelta

https://youtu.be/Y1cBoq9U4jw

Tämän blogin suosituimmat

Kirjoittajan suosituimmat Puheenvuoro-palvelussa