Jarpan blogi

Keihään karsinta - kuka kisoihin?

Juuri käydyt yleisurheilun SM-kisat eli Kalevan Kisat eivät tarjonneet paljoakaan hehkutettavaa. Monessa lajissa mestaruus ja mitalit tulivat tuloksilla joilla olisi oltu tiukoilla jopa sata vuotta sitten, tai kymmeniä vuosia taaksepäin. On lisäksi lajeja, joissa tuloskehitys takkuaa vuodesta toiseen samoissa lukemissa.

Naisten 100 metrin aitajuoksu ja naisten 7-ottelu tekivät upean poikkeuksen sääntöön. Hienoja kisoja ja hyviä tuloksia.

Toki Kalevan kisoissa kisataan ennen kaikkea mitaleista ja mestaruuksista ja tulokset ovat mitä ovat.

Taas on arvokisat tulossa ja tällä kertaa MM-kisat Dohassa. Miesten keihäs on niitä harvoja lajeja, jossa Suomella on perinteisesti mahdollisuus lähettää kisoihin peräti kolme edustajaa. Niin nytkin. Mutta keitä lähetetään?

Oliver Helander 86,93, Antti Ruuskanen 85,15, Suomen mestaruuden voittanut Lassi Etelätalo SM-tuloksellaan 84,11 ja Toni Kuusela 83,40 ovat ylittäneet MM-rajan 83 metriä.

Tänä vuonna vain yksi heittäjä(Toni Kuusela) on heittänyt uutena nimensä Suomen kaikkien aikojen tilastoon, jaetulle sijalle 22. tuolla tuloksella 83,40.

Valintaan on perinteisesti liittynyt spekulointi. Ja ei ilman kiistoja ole selvitty. Näin penkkiurheilijana valitsen vailla mitään päätösvaltaa kisamiehistöön Helanderin, Ruuskasen ja Etelätalon. Toisaalta pitää olla kyllä huolissaan siitä, missä kunnossa Helander ja Ruuskanen ovat. Loukkaantunut Helander jätti Kalevan kisat kokonaan väliin. Etelätalon osalta SM oli vahva näyttö, ja vaikkei se mikään jättiheitto ollutkaan, niin kunto näyttäisi olevan nousussa.

Entä Tero Pitkämäki? Hän on kisannut viimeksi yli vuosi sitten. Missä siis näytöt ja milloin hän niitä antaa? Ei kai sentään vanhoilla meriiteillä voida ohittaa tulosrajan tehneitä? Mielestäni ei. Heittää pitää ja pitkälle, jos kisaamaan on mieli.

Suomi lähtee joka tapauksessa kisoihin ylipäätään äärimaltillisella tavoitteella, jos SUL:n valmennusjohtaja Niemi-Nikkolaa on uskominen ja miksei olisi. Lainaus MTV3- uutisesta 4.8 2019: Mitalitavoitteita ei välttämättä aseteta

Lisäksi YLE Urheilun(4.8 2019) jutussa kerrotaan: "Teron tilannetta odotetaan niin kauan, kunnes Tero ilmoittaa kilpaileeko hän tällä kaudella, SUL:n valmennusjohtaja Kari Niemi-Nikkola sanoi sunnuntaina.

Ennustan: Suomi ei saa yhtään mitalia tulevista MM-kisoista, pistesijoja voi tulla muutama. Nekin ovat todella kiven alla. Ja saa yllättää ja näyttää minulle ns. närhen munat. Pessimisti ei pety sanotaan, mutta olen enemmänkin realisti.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (19 kommenttia)

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström

Wikipedia tietää kertoa, että menestynein suomalainen MM-kisoissa on ollut Tero Pitkämäki. 1+1+1= 3 mitalia
Seppo Räty, Kimmo Kinnunen ja Aki Parviainen ovat kaikki voittaneet sekä kultaa että hopeaa. Kuten myös Valentin Kononen.
Sari Essayahilla on kulta ja pronssi.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Suomi_yleisurheilun_...

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Keihäs on repivä laji. Kädet eivät kaikilla kestä eikä jalatkaan.

Eipä ole Suomen mestarikaan vakuuttunut, että hänet valitaan:
https://yle.fi/urheilu/3-10908382

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Eiköhän valinta lähde nimistä Helander, Ruuskanen ja Etelätalo ja yksi
nimetään varalle eli tässä vaiheessa Kuusela. Mitä tekee Pitkämäki, on vielä kysymysmerkki. Keihäsvalinta lopullisesti siirryy syyskuun alkuun.

Kun katsoo tämän hetken maailmantilastoa, voi ennakoida Dohassa yllätyksiä. Dohan kuuma sää tuottaa myös omat yäätyksensä.

https://www.iaaf.org/records/toplists/throws/javel...

---
Tässä viikonvaihteessa oli Saksan mestaruuskisat, joita tuli katsottua Kalevan kisojen ja formuloiden jälkeen. Thomas Röhlerin heitto on ollut
koko kesän aikaisempiin kesiin verrattuna epävarmaa ja niin oli eilenkin.

Keihään tulokset.
https://www.sportschau.de/ergebnisse_tabellen/erge...

Käyttäjän Jukka Konttinen kuva
Jukka Konttinen

Yle tietysti televisioi MM-kisat juurta jaksain. Mutta miksi, kun suomalaisten menestys on pysyvästi hiipunut?

Käyttäjän ollivaisala kuva
Olli Väisälä

Potkupallokisoja (sekä miesten että naisten) näytetään vielä paljon enemmän, vaikka meikäläiset eivät ole koskaan edes mukana.

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström

Suomi on jäänyt jo neljästi ilman mitalia MM-kisoissa. Nyt saattaa tulla viides kerta.

Meillä on hyviä urheilijoita, mutta vain aniharvalla on potentiaalia maailman huipulle. Euroopan mestaruuskisat lienevät se realistisempi tavoite ja- Ruotsi-ottelu.

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström
Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Antti Ruuskanen jää sivuun ensi viikonvaihteen Superliiga-
joukkueesta. Samoin tekee Lassi Etelätalo. Eli Suomea edustaa
Toni Kuusela.

Ei ennen oltu näin loukkaantumisherkkiä tai jääty pois joukkueesta.

https://bydgoszcz2019.pl/en/

------

Esim. keihäänheitossa on neljä heittoa ja kolmen kierroksen jälkeen neljä parasta pääsee neljänteen heittoon.

2017 supoerliiga
https://www.european-athletics.org/competitions/eu...

Suomi ja Ruotsi nousivat 2017 superliigaan
https://www.european-athletics.org/competitions/eu...

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen

Tämä keihäsmiesten kovien kisojen välttely on käsittämätöntä. Nyt Superliigan kisaan. Vain maailman parhaiden keihäsmiesten kanssa kilpailu tekee heittäjän, jos tekee.

Toki ymmärrän jotenkin Ruuskasen halun säästää kroppaansa, mutta miksi on kuitenkin kilpaillut kaikenmaailman pikkukisoissa, vain oman porukan kesken?

Teron olisi kannattanut lopettaa "arvokkaasti". Tämä jahkailu heittääkö vai ei tällä kaudella ei ole mistään kotoisin. Toki kaikki kunnia hänelle menneistä saavutuksista!

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström

Paljoa ei jäänyt kertomista Kuuselan heitoissa 75,35 on todella kaukana siitä tasosta jolla mennään jatkoon MM-kisoissa.

https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/mm-kisapaikast...

Käyttäjän kraavi95 kuva
Keijo Räävi

Kolmoisvoittoa pukkaa niin Dohassa kuin Tokiossakin.

Arvokisoissa voittotulos on jäänyt 88-89 välille. Kaikilla kolmella suomalaisheittäjällä on edellytykset noille mitoilla.

Etelätalon 84-metrinen tuli kuin tikka alas joten tuossa heitossa oli eväät jopa 90-metriseen.

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström

Huumori on aina paikallaan. Jopa keihäänheitossa..

Käyttäjän mijaakko kuva
mikael jaakkola

Hankala kausi kaikille ja etenkin niille jotka joutuvat loppuun asti karsimaan, kuten suomalaiset ja saksalaiset (paitsi että saksit tekivät jo valintansa, missä siinäkin on riskinsä). Saksalaisten tilanne on parempi kertaluokkaa paremman perustason myötä ja koska kandien parhaimmisto on kymmenen vuotta nuorempia kuin Suomessa.

Paremmassa asemassa voivatkin olla ne, joiden ei ole tarvinnut karsia pitkin kesää ja ovat voineet keskittyä huippukunnon luomiseen Dohaan.

Suomesta lähtevät Helander, Ruuskanen ja Etelätalo, jos kukaan ei loukkaannu enempää tai totea ettei pysty edelleenkään. Tämä on hieman masentavaa toden totta. Ylitarjonta voi hyvin kääntyä vammautuneiden väkisin värväämiseksi. Voi hyvin olla, että jalkeille saadaan ihan kakkosluokan ketju. Samaa vikaa voi olla sakemanneissakin. Rööleristäkään ei tiedä rakentaako kuntoaan Dohaa ajatellen vai eikö vain lennä. Vetter ollut remontissa pitkään eikä tiedä mikä mörssäristä tulee kisoihin mennessä.

Kirtkin saattoi laittaa parhaat paukkunsa alkukesään, joskin saattaa olla että vetäytyi onnistuneesti ja palaa Dohaan voitokkaasti.

No mut onpahan jännää.

Käyttäjän mijaakko kuva
mikael jaakkola

Niijuu, Kuuselakin on vähän kysymysmerkki. Voi olla, että tiimissä tuudittauduttiin PNG:n jälkeen ajatukseen että tällä mennään Dohaan ja keskityttiin siihen ja tulokset putosivat kesäksi. Nyt kun Etelätalo yllätti kaikki tuli kiire rakentautua uudelleen ja vähän äkkiä. Kiire tulee ja Espoon kisa luultavasti ratkaisee edustuksen heidän osaltaan.

Silti, saattaa olla että molemmatkin lähtevät kun on niin rampaa.

Käyttäjän ollivaisala kuva
Olli Väisälä

Karmean heiton inflaatio etenee. Nyt on 84-metrinenkin ilmeisesti hirmukaari:

https://www.iltalehti.fi/yleisurheilu/a/5517bd82-0...

No toivottavasti tänään rävähtää Leppävaarassa.

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström

#18

Huomasin saman. Itsekin menin lukemaan mitä tarkoittaa "hirmuheitto" ja totesin sen olevan 84 metriä. Mikähän mahtaa olla adjektiivi yli 90-metriselle?

Puheenaiheeseen liittyvää

Tämän blogin suosituimmat